Over badminton

 Als introductie voor nieuwe badmintonspelers, en voor hen die al een tijdje bezig zijn maar nooit precies hebben begrepen waarmee, hierbij een verklarende woordenlijst met de belangrijkste termen in het moderne badminton:

Afmaken
Badminton is oorlog. Wie moeite heeft met afmaken kan maar beter gaan pim-pam-petten.
Baan
Wie denkt dat badminton een elitesport is, zit mis. De meeste spelers zijn constant op zoek naar een goeie baan.
Backhand
Een beetje badmintonner heeft naast een linker- en een rechterhand ook nog een achter- en een voorhand, waarbij voor rechtshandige spelers de achterhand links zit en de voorhand rechts en bij linkshandige precies andersom (bij éénarmige spelers bevindt de backhand zich per definitie aan de stompzijde).
Backhand is erg moeilijk.
Badminton
Genoemd naar Lord Edward 'bad' Minton (1817-1926), procureur-generaal in Brits-Indië, berucht om zijn beroerde smashes en erbarmelijk spelinzicht. Het fabeltje dat Badminton de naam is van het landgoed van de Hertog van Beaufort in Engeland waar het spel voor het eerst zou zijn gespeeld, hoeft niet serieus te worden genomen.
Bal
Wordt bij badminton alleen gebruikt in de uitdrukking: 'goeie bal!'. Bij een kwalitatief goede shuttle is sprake van een 'lekkere shuttle'.
Campingbadminton
Spelvariant, alleen oogluikend toegestaan tijdens de zomerstop. Zie ook: Tante Catootje.
(Tante) Catootje
Familielid van menig trainer, berucht om haar slappe wedstrijdmentaliteit. Zie ook: campingbadminton.
Clear
Hoge slag vanaf de achterlijn naar de achterlijn van de tegenstander. Valt nog helemaal niet mee. Jongens kunnen beduidend beter klieren dan meisjes.
Conditie
Het tegengestelde van ademnood en hartkloppingen. Nergens te koop, en alleen te verkrijgen door met groot doorzettingsvermogen rondjes te rennen, sprintjes te trekken en touwtje te springen.
Damesdubbel
Bij badminton heten alle vrouwen en meisjes ineens 'dames' - terwijl iedereen weet dat een echte dame natuurlijk nooit zo idioot een speelveld op en neer zou rennen.
Drive
Mooi nummer van The Cars, van de LP Heartbeat City uit 1986. Ook: harde lage slag vlak over het net.
Dropje
Klein, zacht balletje dat de tegenstander net over het net wordt toegespeeld.
Enkel
Wedstrijd waarbij van je verwacht wordt dat je helemaal in je eentje op dat hele grote veld elke shuttle terugslaat (schrale troost: de tegenstander is ook helemaal in z'n eentje). Ook: vitaal onderdeel van het onderbeen, dat ineens vreselijk pijn gaat doen als je 'er doorheen gaat' op bijvoorbeeld een woensdagavond in september, waardoor je wekenlang met je been omhoog moet blijven zitten, het begin van de competitie mist, en je je om de twee dagen moet laten betasten door een stagiaire fysiotherapie.
Flickservice
Knappe, snelle, behendige, strakke - of onverwachte, gemene, onsportieve service (afhankelijk van of je het zelf kunt of dat de tegenstander het je flikt).
Forehand
Ongeveer het tegenovergestelde van backhand.
Herendubbel
Een damesdubbel, maar dan met mannen (of jongens).
Hotseknotsbegoniabadminton
Geef 'm een knal, hoog voor de pot zie maar wat er van komt.
IJzer
Uitsluitend gebruikt als uitroep ('Shit! IJzer!') wanneer de shuttle slecht wordt geraakt. Ook wel: 'Shit! Hout!'. Stamt nog uit het verre, verre verleden, toen rackets nog niet werden gemaakt van koolstofvezelversterkte polycyclisch autoclaaf verwerkte thermohardende composieten, maar van hout en ijzer.
In
Badminton is nog wispelturiger dan de mode. Wat de ene dag in is, is de volgende dag weer uit.
Lob
Deel van de hersenen waar zich het Badmintoncentrum bevindt.
Mixen
Elke partij met vier deelnemers die geen damesdubbel of herendubbel is. Wordt meestal voorafgegaan door de uitnodiging: 'potje mixen?'. Ook: gemengd dubbel.
Naturistencampingbadminton
Heeft nog minder om het lijf dan campingbadminton.
(het) Net
Cruciaal badmintonwoord. Een shuttle is net in, net uit, in het net of net niet. Helaas ligt het copyright van het woord bij KPN, dus niet hardop uitspreken.
Overhead
Nog moeilijker dan backhand.
Overhead-forehand-clear
Echt heel, heel erg moeilijk, vooral om uit te spreken.
Racket
Engels voor 'herrie' of 'kabaal'. Sla er maar eens mee tegen een trommel, winkelruit of voetbalsupporter.
Rally
Slagenwisseling. Waarschijnlijk als uitdrukking in gebruik geraakt na de beroemde knokpartij bij de 24-uurs herendubbel in Monte Carlo (1917).
Service
Vriendelijkheid jegens de tegenstander: na een (gewonnen) rally wordt de shuttle opgeraapt en beheerst in de richting van de tegenstander geslagen, die ermee mag doen wat hij wil (maar liever niet terugslaan).
Shuttle
Heen en weer, steeds maar heen en weer. Genoemd naar het bekende onverslijtbare ruimtevaartuig van de Amerikanen. Een shuttle die na één keer vliegen aan de kant gaat noemen wij een 'wubbo'.
Side-by-side
Spelsysteem waarbij de spelers naast elkaar verdedigend staan opgesteld.
Single
Leuke alleenstaande die op zoek is naar een andere leuke alleenstaande om een lekker potje te....
Smash
Keiharde rotklap.
Smash-return
Mij-heb-je-niet-met-je-keiharde-rotklap!
Uit
Alles behalve in.
Verlenging
Leek het puntensysteem bij badminton een wonder van eenvoud, krijgen we bij 14-14 ineens tennis-achtige toestanden!
Vogeltje
Uit Amerika overgewaaide aanduiding ('birdie') voor shuttle. Ook: pluimpje, sjuutje.
Voor-achter
Ingewikkeld spelsysteem dat geheel anders is dan side-by-side.
Zeperd
In de competitie met 8-0 verliezen van De Vijand.

 

Overgenomen van Badmintonsport.nl. © 1995 - 2000 Peter Wieriks