Geschiedenis

In de 19e eeuw brachten Engelse officieren uit India een spel mee, dat Poona werd genoemd. In 1873 werd dit spel door John Loraine Baldwin op het 'landgoed Badminton' in het graafschap Gloucestershire in Engeland gedemonstreerd. Hier ontstond dus de naam van de sport die wij met zijn allen uitoefenen.

 

In Nederland zijn op dit moment een stuk of acht verenigingen die zich Poona noemen, ze organiseren zelfs een Poonaweekend. In Europa was het spel 'pluimbal' in de 17e/18e eeuw één van de meest geliefde vrijetijdsverdrijven van de adellijke families. Vandaar ook dat wij naast veren ook tegen pluimen slaan. De historie van het spel gaat zeker verder terug in de tijd.

 

Tekeningen in holen in India waarop een soort badminton te zien is, worden namelijk op 2000 jaar oud geschat. In de overgebleven geschriften werd het spel bedreven waarbij men een 'vliegend voorwerp' naar de tegenstander sloeg. Dit vliegende voorwerp bestond uit een gewicht(je) of vrucht waaraan veren bevestigd waren. Bij de Chinezen werden geldstukken waaraan kippenveren bevestigd waren naar elkaar toegeslagen; dit gebeurde met de hand of een stuk hout. Momenteel kiezen de meeste mensen ervoor om een racket aan te schaffen.

 

In 1887 werden de eerste spelregels vastgelegd en in 1893 werd de eerste badmintonbond opgericht, namelijk de Engelse Bond. Doordat de spelregels in Engeland zijn vastgelegd en het vele jaren duurde voordat in Nederland (in 1931) de eerst bond werd opgericht, worden er veel Engelse termen gebruikt, zoals clear, smash, dropshot, drive en dab. Maar je zult merken, daar wen je snel genoeg aan. Bovendien praat het makkelijk met je internationale tegen- en medespelers.